Van vrijdag 16 december tot zondag 18 december 2022 organiseert vzw Kerstcomité Brasschaat weer een Kerststallententoonstelling. Na 2 coronajaren kunnen we eindelijk voor de 37ste keer terug onze pareltjes van kerststallen aan het grote publiek tonen.

De tentoonstelling gaat door in de St.-Jozefkerk, Rerum Novarumlei 47 te Brasschaat-Driehoek.

Openingsuren:

Vrijdag 16/12/2022 van 18 u. tot 22 u.

Zaterdag 17/12/2022 van 11 u. tot 19 u.

Zondag 18/12/2022 van 11 u. tot 18 u.

Inkom is gratis voor iedereen. Dit jaar werken we samen met UiTPAS

 

We hebben in Vlaanderen een grote volkse cultuurtraditie in verband met het Kerstgebeuren. In samenwerking met de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden willen we dit jaar al onze Vlaamse Kerststallenbouwers en verzamelaars in het daglicht stellen.

Als blikvangers kunnen jullie unieke stukken bewonderen.

Zo staan er  enkele wassen kerststallenbeelden, die wij gekregen hebben van de cisterciënzerzusters van Gent. Ze zijn ontworpen door kunstschilder en tekenaar Jozef Verleye (1903-1964). Hij was leraar aan de Sint-Lucasschool te Bergen (Mons) en kreeg in 1926 de grote Sint-Lucasprijs.  De beelden zelf werden door de Zusters Clarissen gemaakt waarschijnlijk ergens in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Daarnaast stellen we terug onze Afrikaanse beelden tentoon. Het is de replica van een kerststal gemaakt op de missiepost van Rungu in het Mangbetu gebied te Congo. In de kunstenaarsschool van Rungu werd de oorspronkelijke kerststal gemaakt in de jaren ’50 van de vorige eeuw en geschonken aan Koning Boudewijn. Pater Jordaan Costermans heeft hiervan een kopie gemaakt en deze is te zien op onze tentoonstelling.

Naast onze eigen kerststallenbouwers uit Vlaanderen en onze vaste hobbyisten willen we iedereen een kans geven om iets tentoon te stellen. Daarom doen we een oproep tot jullie om je kerststal of kersttafereel bij ons te laten zien. We denken niet alleen aan de traditionele kerststal, maar ook aan andere voorstellingen waarbij Kerstmis centraal staat, zoals tekeningen, schilderijen, postzegelverzamelingen, kerstkaarten of misschien wel een andere unieke verzameling.

Heb je niet direct iets in je bezit, maar je bent wel geïnteresseerd om aan deze tentoonstelling actief mee te werken, dan horen we dat ook graag. We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe medewerkers.

Stuur een e-mail naar info@kerstcomitebrasschaat.be met je contactgegevens en wij contacteren je zo snel mogelijk met de nodige info.

 

Wist je ook dat we via de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden, trachten ‘DE KERSTSTAL” terug onder de aandacht te brengen, via erfgoed Vlaanderen? Zie hiervoor de facebookpagina ‘Leve de Kerststal’

Bent u ook geïnteresseerd in het kerstgebeuren, kerststallen enz. , bezoek dan zeker de onderstaande websites ook eens. Zeker de moeite waard! http://www.kerststallenvrienden.be/